Rzeżuchę zazwyczaj siejemy przed świętami Wielkanocnymi, jednak możemy ją uprawiać właściwie przez cały rok. Dlaczego warto zrobić sobie zapas nasion i regularnie cieszyć się jej zielenią?
1. Banalna uprawa
Do jej uprawy potrzebujemy jedynie ligniny, waty lub ręcznik papierowy. Wymienione materiały posłużą nam jako podłoże, dlatego przed wysypaniem nasion, należy je zmoczyć. W trakcie wzrostu, rzeżuchę powinno się opryskiwać mgiełką wodną. W ten sposób zapobiegniemy gniciu podłoża i unikniemy przykrego zapachu. Kiełki będą gotowe do spożycia już po kilku dniach.
2. Efektowny wygląd
Zieleń rzeżuchy idealnie komponuje się na świątecznym stole czy wśród wiosennych kwiatów. Kiełki można siać do naczyń o różnych kształtach. Świetnym pomysłem na zrobienie oryginalnych doniczek jest wykorzystanie skorupek jaj, do których można zasiać nasiona. Jeżeli chcemy uzyskać niekonwencjonalne kształty, np. kopuły albo kule, uprzednio należy namoczyć nasiona- wówczas będą lepkie i wystarczy je rozprowadzić po wacie.
3. Niepowtarzalny smak
Kiełki rzeżuchy posiadają wyjątkowy, ostry smak i aromat. Idealnie pasują do sałatek czy past jajecznych, lecz można dodawać je do każdej potrawy. To świetny zamiennik szczypiorku i natki pietruszki, którą najczęściej wykorzystujemy do zup i sosów. Warto zasiać większą ilość rzeżuchy, aby przyrządzić z niej pyszne pesto- do makaronu lub kaszy jaglanej. Z rzeżuchą świetnie komponuje się czosnek i oliwa z oliwek.
4. Zdrowotne właściwości
Najważniejszym powodem, dla którego warto uprawiać rzeżuchę, są niezliczone właściwości odżywcze i zdrowotne. Spożywana w okresie zimowo-wiosennym jest bogatym źródłem wielu witamin wzmacniających układ odpornościowy i soli mineralnych. Sok z rzeżuchy pozytywnie wpływa na cerę i zmarszczki, a zawarte w niej związki siarki wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto, rzeżucha zawiera duże ilości chromu, który obniża poziom insuliny i dlatego kiełki są bardzo wskazane dla cukrzyków.