Większość warzyw należy przechowywać w lodówce. Jednak czy ten sposób jest odpowiedni dla wszystkich produktów? Czy można łączyć je dowolnie? Sprawdzamy!
Pomidory, ogórki, cebulę, czosnek i ziemniaki- te warzywa najlepiej przechowywać poza lodówką. Zamiast tego, można umieścić je w papierowej torbie lub koszyku wiklinowym przykrytym ściereczką. Pomidory i ogórki w lodówce szybko tracą smak i jędrność, a cebule stają się gumowe i mogą pleśnieć. Jeśli chodzi o ziemniaki i bataty, najlepiej wsypać je do skrzynki i postawić ją w suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu. Natomiast przechowując warzywa w lodówce, muszą być one koniecznie bez naci. Chcąc przedłużyć świeżość produktów, warto wyłożyć półki lodówki ręcznikami papierowymi.
Jakich warzyw i owoców nie łączyć? Warzywa i owoce wydzielające etylen przyśpieszają dojrzewanie innych, sąsiadujących z nimi świeżych produktów. Są to m.in.: papryki, bakłażany, ogórki, banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie oraz kiwi. Przechowując w lodówce przykładowo paprykę, należy zamknąć ją w pojemniku. Banany lepiej zawsze trzymać osobno, gdyż im są bardziej dojrzałe, tym więcej wydzielają etylenu i dlatego czernieją szybciej. Dobrym sposobem na przedłużenie ich świeżości jest owinięcie folią końcówek kiści. Etylen niekorzystnie wpływa również na przechowywanie marchewek, szparagów, zielonego groszku i brokułu.
Warzywa liściowe, przykładowo sałatę, rukolę lub szpinak, należy przechowywać w pojemnikach wyłożonych ręcznikiem papierowym- na spodzie i wierzchu. Ważne jest, aby pojemniki zawsze były otwarte, ponieważ te warzywa kumulują dużą ilość azotów, które w niewłaściwych warunkach są szkodliwe.