Wszyscy wiemy, jak ważna je zbilansowana dieta dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nie każdy zwraca uwagę na to, co je. Właściwy jadłospis powinien składać się z dużej ilości potraw zawierających niezbędne witaminy, minerały, mikro- oraz makroelementy. W tym artykule podpowiemy, jak może wyglądać zdrowa dieta, a także o tym, jak na jej jakość wpłynie olej lniany.
Zdrowa dieta – przepis na zdrowie
Człowiek potrzebuje do życia węglowodanów, białka, tłuszczy, witamin i minerałów. Składniki powinny być odpowiednio zbilansowane. Większość dietetyków zaleca dietę składającą się z pięciu posiłków dziennie. Mogą one być spożywane co 3-4 godziny. Najważniejsza jest regularność. Warto dbać o odpowiednie nawodnienie. Ilość spożywanych kalorii powinna być ustalana indywidualnie, z pomocą specjalisty. Do swojej rutyny dobrze włączyć orzechy i awokado, ryby i owoce morza, białe mięso, pieczywo pełnoziarniste, cytrusy oraz wszelkie warzywa. Unikać z kolei należy żywności wysokoprzetworzonej, fast foodów i słodyczy. Eksperci zalecają, by wzbogacić dietę o źródła kwasów z grupy Omega. Dobrym wyborem powinien okazać się olej lniany.
Olej lniany – witaminowa bomba
Olej lniany zawiera dużą ilość kwasów omega-3. Ma doskonały stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Jest bogatym źródłem witaminy E, steroli i karotenoidów. Taka mieszanka prozdrowotnych składników sprawia, że olej lniany bardzo dobrze wpływa na zdrowie. O jego licznych właściwościach przeczytasz więcej tutaj https://olejewielkierychnowo.pl/olej-lniany/. Olej lniany jest zalecany w profilaktyce chorób nowotworowych. Z uwagi na pozytywny wpływ na psychikę, może być stosowany w leczeniu depresji czy schizofrenii. Może łagodzić objawy alergii, a także dolegliwości związane z menopauzą. Zmniejsza ryzyko zawału i udaru, jak również przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Jako element zdrowej i zbilansowanej diety może zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. Warto skorzystać z tych leczniczych właściwości, które podarowała nam natura.